Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ Χρήστος Κολιός μιλά στο Agro.tec για το Ελληνικό Ακτινίδιο

Ο Χρήστος Κολιός μιλά στο Agro.tec για το Ελληνικό Ακτινίδιο

«Η στρατηγική εξαγωγής εστιάζει στην υψηλή ποιότητα, στη συμμόρφωση με διεθνή πρότυπα και στην ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων»

Συνέντευξη στην Κατερίνα Λαδοπούλου

Το ακτινίδιο αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, και σημαντική πηγή βιταμινών, χαλκού, φυλλικού οξέος και μαγνησίου, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για τους Έλληνες καταναλωτές. Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου κ. Χρήστος Κολιός μάς μίλησε για τα είδη, τις συνθήκες καλλιέργειας, τις τιμές αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ακτινιδίου στη χώρα μας.

Agro.tec: Ποιες είναι οι ποικιλίες ακτινιδίου που καλλιεργούνται περισσότερο στη χώρα μας και πώς είναι φέτος η σοδειά; Τι επηρέασε την παραγωγή;

– Στην Ελλάδα, οι καλλιέργειες ακτινιδίου επικεντρώνονται κυρίως σε ποικιλίες πράσινου χρώματος, με την ποικιλία Hayward να κυριαρχεί σε ποσοστό περίπου 90% της συνολικής παραγωγής, ενώ υπάρχουν και άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται σε μικρότερες ποσότητες, όπως η Tsechelidis Summer Kiwi, η Green Light, καθώς και κίτρινες ποικιλίες όπως η Soreli, η Gingold, και η Dori.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι διακυμάνσεις στην παραγωγή είναι συνηθισμένες στη γεωργία και συχνά επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες που δεν μπορούν πάντα να προβλεφθούν.

Όσον αφορά τη φετινή σοδειά, φαίνεται ότι υπάρχει μείωση κατά περίπου 30% με 35% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο σε όλες τις περιοχές καλλιέργειας ακτινιδίου πανελλαδικά. Αυτή η μείωση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες· ωστόσο φέτος διαπιστώνουμε ότι οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν βασικό ρόλο για αυτή τη μείωση, καθώς τα ακτινίδια έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις θερμοκρασίας για βέλτιστη ανάπτυξη και καρποφορία. Οι ακραίες θερμοκρασίες, είτε πολύ υψηλές είτε πολύ χαμηλές, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις διαδικασίες ανθοφορίας, επικονίασης και καρπόδεσης, οδηγώντας σε μειωμένη απόδοση.

Agro.tec: Τι τιμές έχουμε φέτος για τους παραγωγούς στα ακτινίδια; Επηρεάζει την τιμή η ποικιλία που επιλέγει κάποιος να καλλιεργήσει;

– Οι τιμές υπόκεινται σε διακυμάνσεις ανάλογα με τις αγοραστικές τάσεις, την προσφορά και τη ζήτηση, καθώς και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον γεωργικό τομέα. Οι τιμές αλλάζουν ανάλογα με την ποικιλία.  Συγκεκριμένα, οι τιμές κυμάνθηκαν φέτος μεταξύ 0,80 και 0,92 ευρώ για την ποικιλία Hayward, και μεταξύ 0,50 και 0,70 ευρώ για τις άλλες πράσινες ποικιλίες, ενώ για τις κίτρινες ποικιλίες οι τιμές ήταν πιο υψηλές, με εύρος 1,20 – 1,40 ευρώ.

Agro.tec: Σε ποιες χώρες εξάγουμε ακτινίδια και με ποια στρατηγική;

– Το ελληνικό ακτινίδιο φτάνει σε αρκετά μέρη ανά τον κόσμο: ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες), Καναδά, Λατινική Αμερική (Αργεντινή, Ουρουγουάη, Χιλή), Ασία (Κίνα, Ταϊλάνδη, Ινδία, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Μαλαισία), Νότια Κορέα (Σεούλ), Ευρώπη (Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία κλπ.), Μέση Ανατολή (Σαουδική Αραβία, Ντουμπάι, Κουβέιτ), Νότια Αφρική (Κέιπ Τάουν) κτλ.

Να σημειωθεί ότι φέτος άνοιξε και η αγορά της Βραζιλίας, όπου ήδη έχουν σταλεί τα πρώτα ακτινίδια.

Η στρατηγική εξαγωγής εστιάζεται στη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας, στη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα και στην ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με διεθνείς εταίρους.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η είσοδος του ελληνικού ακτινιδίου σε νέες αγορές, καθώς η ποιότητα των ελληνικών ακτινιδίων είναι ιδιαίτερα υψηλή και ευρέως αναγνωρίσιμη.

Agro.tec: Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που εντοπίζετε, ως διεπαγγελματική οργάνωση, στην περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς των ακτινιδίων εντός κι εκτός συνόρων;

– Ένα από τα βασικότερα προβλήματα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι είναι η παράνομη πρώιμη κοπή των ακτινιδίων (από τον Αύγουστο), η οποία έχει ως αποτέλεσμα προϊόντα που δεν πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές σχετικά με τα σάκχαρα και την ξηρά ουσία.

Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι να διατίθενται προϊόντα κακής ποιότητας, που δημιουργούν αρνητική αντίληψη για το ελληνικό ακτινίδιο. Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους που θέτουμε ως διεπαγγελματική οργάνωση για τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας και της φήμης του ελληνικού ακτινιδίου.

Για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπιση των παραβάσεων απαιτείται ενίσχυση των μηχανισμών επιτήρησης και επιβολή στους διακινητές τέτοιων προϊόντων, καθώς και στους συνυπεύθυνους παραγωγούς, πιο αυστηρών κυρώσεων, όπως είναι μεγαλύτερα χρηματικά πρόστιμα, αφαίρεση αδειών λειτουργίας κλπ.

Αξιοσημείωτη είναι επιπλέον η συνεργασία μας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.), μέσω της οποίας στοχεύουμε να ανοίξουμε νέες αγορές για το ελληνικό ακτινίδιο, ώστε να αναπτυχθεί περεταίρω ο κλάδος και να μπορέσουμε να διαθέσουμε τον μεγάλο όγκο της ελληνικής παραγωγής ο οποίος προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τους 550.000 τόνους τα επόμενα 2 – 3 έτη. Συνεπώς, οι αποφάσεις και οι ενέργειες του σήμερα είναι καθοριστικές για την αγορά του ελληνικού ακτινιδίου.

Agro.tec: Οι Έλληνες τρώνε ακτινίδια;

– Η κατανάλωση του ακτινιδίου στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλή, αφού αυτό το πολύ ευεργετικό φρούτο δεν έχει ακόμη κερδίσει τον Έλληνα, που καταναλώνει μόνο 900 – 1.000 γρ. ακτινιδίων το χρόνο. Συνεπώς, το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής εξάγεται.

Agro.tec: Ποιες είναι οι εργασίες που πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί στο χωράφι;

– Οι εργασίες που πραγματοποιούνται στο χωράφι είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την επιτυχημένη καλλιέργεια των φυτών. Ορισμένες από τις σημαντικές εργασίες στις οποίες πρέπει να δίνεται προσοχή για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων είναι τα ποιοτικά κλαδέματα, το αραίωμα των φυτών, η παροχή κατάλληλων θρεπτικών ουσιών με την εφαρμογή λιπασμάτων, καθώς και η παρακολούθηση του ποτίσματος, διότι η υγρασία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των φυτών.

Agro.tec: Όλοι μιλούν για ευφυή γεωργία και προηγμένα συστήματα. Οι Έλληνες παραγωγοί ακτινιδίων υιοθετούν τέτοιες πρακτικές;

– Στη σημερινή εποχή, η χρήση συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, η καταγραφή δεδομένων και οι εφαρμογές «ευφυούς γεωργίας» παρέχουν τεράστιες δυνατότητες στη γεωργία.

Οι παραγωγοί ακτινιδίων μπορούν να έχουν εξειδικευμένη πληροφόρηση για τις ανάγκες της καλλιέργειας, όσον αφορά την άρδευση και τη λίπανση, καθώς και για τις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας και της παραγωγικότητας, τη λήψη σωστών αποφάσεων και την παροχή συγκεντρωτικής εικόνας της καλλιέργειας.

Επίσης, με την αυτοματοποίηση ορισμένων διαδικασιών επιτυγχάνεται μείωση του χρόνου των εργασιών και ελαχιστοποίηση των παραγόντων που δρουν αρνητικά στη καλλιέργεια.

Η εφαρμογή των συστημάτων ευφυούς γεωργίας απαιτεί χρόνο, εξοικείωση με την τεχνολογία και επένδυση κεφαλαίων. Ωστόσο, τα μακροπρόθεσμα οφέλη στην ποσότητα, στην ποιότητα των καρπών και στη μείωση του κόστους παραγωγής αποτελούν κίνητρο για την υιοθέτηση αυτών των συστημάτων.

Οι Έλληνες παραγωγοί ακτινιδίων δεν εφαρμόζουν σε μεγάλο ποσοστό την ευφυή γεωργία, αλλά υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για αυτήν. Η ένταξη καλλιεργειών σε σχετικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα σίγουρα θα βοηθήσει στη διάδοση της ευφυούς γεωργίας.

Agro.tec: Πόσο επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την παραγωγή ακτινιδίων και τι είναι αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους παραγωγούς;

– Ένας ήπιος χειμώνας μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθοφορία και στην υγεία των φυτών, καθώς αυτά έχουν ανάγκη ψύχους –τουλάχιστον 700 ωρών– για να αναπτύξουν πλήρως τα άνθη τους και να εξασφαλίσουν τη μέγιστη παραγωγή.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες, οι έντονες βροχοπτώσεις και η ξηρασία, επηρεάζουν την ποιότητα του άνθους και, κατά συνέπεια, την ποσότητα και την ποιότητα των καρπών.

Οι αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες δημιουργούν προβλήματα για τους παραγωγούς, καθώς πρέπει να προσαρμόζονται σε αυτές και να αναπροσαρμόζουν τις πρακτικές τους για να διατηρήσουν την απόδοση των δέντρων και την ποιότητα των καρπών.

Η συνέντευξη του κ. Κολιού φιλοξενείται στο τεύχος “Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου” του Agro.tec που κυκλοφορεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερα