Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΔελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων Οκτωβρίου 2023

Δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων Οκτωβρίου 2023

Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων για τον Οκτώβριο απέστειλε η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνοντάς μας για τις παγκόσμιες τάσεις στον αγροδιατροφικό τομέα. Στις ΗΠΑ, τα οικονομικά στοιχεία παραμένουν θετικά και οι πρόδρομοι επιχειρηματικοί δείκτες δείχνουν σημάδια βελτίωσης. Αντίθετη εικόνα παρουσιάζει η οικονομία της Ευρωζώνης, όπου οι πρόδρομοι δείκτες και οι λιανικές πωλήσεις συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά, παρά την ενθαρρυντική εξέλιξη στο θέμα της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Για τις Κεντρικές Τράπεζας, η αγορά αναμένει τη Fed να προβεί σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων, έως το τέλος του 2023, ενώ, για την ΕΚΤ εκτιμά ότι η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων για το ίδιο χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρή. Εν τούτοις, οι αγορές τιμολογούν, με αυξημένες πιθανότητες, το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων και πιο συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2024 για την EKT και τον Ιούνιο του 2024 για τη Fed.

Ως προς τα αγροτικά προϊόντα, η πλειοψηφία αυτών κινείται θετικά.

Τις μεγαλύτερες αποδόσεις εμφανίζουν η τιμή του χρυσού, του πορτοκαλιού και του καλαμποκιού, ενώ τα κέρδη είναι λιγότερα για τη ζάχαρη, το σιτάρι και τη σόγια. Οριακές είναι οι απώλειες για το βαμβάκι, τα βοοειδή και το ρύζι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΝΟΑΑ, οι συνθήκες του El -Ninio διατηρούνται και αναμένεται να ενισχυθούν με πιθανότητα 80%, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024, με τις εκτιμήσεις να κάνουν αναφορά για ηπιότερο αρνητικό αντίκτυπο στις καλλιέργειες από το El-Ninio του 2015/16.

Για το σιτάρι, η κίνηση της Κίνας να εντείνει τις εισαγωγές πιθανά να ευνοήσει την τιμή του, όμως η συνέχιση των ρωσικών εξαγωγών λειτουργεί επιβαρυντικά στην τιμή. Η σύσφιγξη της προσφοράς ζάχαρης ταυτόχρονα με τον βραδύτερο ρυθμό των βραζιλιάνικων εξαγωγών πιθανά να αποτελέσουν ανοδικούς κινδύνους για την τιμή της. Για τον χυμό πορτοκαλιού, τα προβλήματα που σχετίζονται με την προσφορά, λαμβάνοντας υπόψη και το El-Ninio, αναμένεται να διατηρήσουν την ανοδική πίεση στην τιμή. Οι εκτιμήσεις για αυξημένη βραζιλιάνικη παραγωγή και εξαγωγές, περιορίζοντας τις αμερικανικές, πιθανά να πιέσουν την τιμή του βαμβακιού, παράλληλα με τις ανησυχίες για την ανάπτυξη. Για τη σόγια, η σημαντική ενίσχυση της ζήτησης για σπόρους από τις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τη σφιχτή καλλιέργεια και τα περιορισμένα αποθέματα πιθανά να ευνοήσουν την τιμή της. Η πρόσφατη χαλάρωση των ινδικών περιορισμών στο ρύζι, κυρίως προς τις χώρες με έντονα τα προβλήματα της επισιτιστικής ασφάλειας, αναμένεται να περιορίσει την ανοδική πίεση στην τιμή του.

Σε μηνιαίο επίπεδο, μετά από ένα τρίμηνο πτωτικής πορείας, ο δείκτης αγροτικών προϊόντων αναστρέφεται με κέρδη 1,17%, εν αντιθέσει με το δείκτη εμπορευμάτων που κινείται πτωτικά, στο 1,96%. Δύο μπορεί να είναι οι πιθανοί λόγοι της πορείας αυτής: η υπερβάλλουσα ζήτηση σε σχέση με την προσφορά και τα οικονομικά στοιχεία Γ΄ τριμήνου για την οικονομική δραστηριότητα της Κίνας, όπου καταγράφεται μία συγκρατημένη ανάπτυξη (ρυθμός ανάπτυξης χαμηλότερος των προσδοκιών), παρά την άνοδο του δολαρίου. Παράλληλα, έχει βελτιωθεί η τεχνική εικόνα του δείκτη από αρνητική σε ουδέτερη, ενώ η τιμή του δείκτη των αγροτικών προϊόντων κοντά στον κμο των 200 εβδομάδα, αποτελεί μία ακόμη ένδειξη πιθανής βραχυπρόθεσμης στήριξης.

Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.

Διαβάστε εδώ το 10ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων για το 2023, της Τράπεζας Πειραιώς. ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερα