Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογία – ΜηχανήματαΜηχανήματαΑγροτικά φωτοβολταϊκά: Σωστή επιλογή με την κατάλληλη καθοδήγηση

Αγροτικά φωτοβολταϊκά: Σωστή επιλογή με την κατάλληλη καθοδήγηση

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας, καθώς και σε κτηνοτροφικές μονάδες, χρειάζεται πρώτα απ’ όλα μια ολοκληρωμένη μελέτη για την τοποθέτηση των κατάλληλων συστημάτων.

Επειδή μια τέτοια επένδυση χρειάζεται σημαντικά κεφάλαια, η επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη είναι κρίσιμη για την τελική επιτυχία και απόδοση.

Τα στάδια

Όπως αναφέρουν στελέχη της Horizon Solar Energy, η σωστή εγκατάσταση φωτοβολταϊκών απαιτεί συγκεκριμένα στάδια, το πρώτο απ’ τα οποία είναι η κατάρτιση αναλυτικής μελέτης για το ενεργειακό προφίλ του έργου, με σκοπό την επιλογή του βέλτιστου συστήματος που θα τοποθετηθεί. Ακολουθεί η μελέτη εφαρμογής, κατά την οποία λαμβάνονται υπόψη ζητήματα όπως είναι η στατικότητα των κτιρίων, οι σκιάσεις, η ελαχιστοποίηση των απωλειών, οι πτώσεις τάσης και οι διατομές των καλωδίων. Εν συνεχεία εκπονείται η μελέτη βιωσιμότητας της επένδυσης και η χρηματοοικονομική μελέτη.

H υλοποίηση του έργου πρέπει να γίνεται με την τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας εντός και εκτός του εργοταξίου, και με παροχή υπηρεσιών επεμβατικής και προληπτικής συντήρησης του συστήματος.

Για την κατασκευή του έργου απαιτείται επίσης να καταρτιστεί ηλεκτρομηχανολογική μελέτη εφαρμογής και να γίνουν ποιοτικοί έλεγχοι βάσει ευρωπαϊκών προτύπων (quality check). Αφού τηρηθεί η παραπάνω διαδικασία, ακολουθεί η υλοποίηση της κατασκευής και η σύνδεσή της με το δίκτυο (construction & commission).

Συνεχής υποστήριξη

Ένα έργο ολοκληρώνεται μεν με την εγκατάστασή του, αλλά απαιτεί στη συνέχεια καθημερινή παρακολούθηση από εξειδικευμένο προσωπικό.

Όπως επισημαίνουν τα στελέχη της Horizon Solar Energy, για τη μεγάλη διάρκεια ζωής και την υψηλή απόδοση μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης απαιτείται τεχνική υποστήριξη σε καθημερινή βάση και άμεση αποκατάσταση βλαβών, ενώ πρέπει να καταρτίζονται μηνιαίες και ετήσιες αναφορές για την απόδοση του εξοπλισμού, καθώς και να γίνονται εξειδικευμένες μετρήσεις με διαπιστευμένο εξοπλισμό (I-V curves, Megger test, θερμογράφηση, τηλεμετρία).

Επίσης, καθοριστικές είναι και οι εγγυήσεις που σχετίζονται με τον εξοπλισμό και την απόδοσή του.

Κάθε έργο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, κι αυτό είναι κάτι που γνωρίζει η Horizon Solar Energy, η οποία παρέχει ενημέρωση και υποστήριξη των πελατών σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, δίνοντας πλήρη εικόνα για όσα εκτελούνται.

Αυτό το σημαντικό ρόλο αναλαμβάνει ένας σύμβουλος έργου, ο οποίος προβαίνει σε καθοδήγηση και συνεχή ενημέρωση των παραγωγών, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της πορείας του έργου βάσει των τεχνικών απαιτήσεων και των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης.

Σύμφωνα με την Horizon Solar Energy, είναι σημαντικό να επιτυγχάνεται υλοποίηση του έργου εντός του χρονοδιαγράμματος και του οικονομικού προϋπολογισμού, με την ποιότητα που καταγράφεται στις μελέτες που έχουν προηγηθεί.

Για το λόγο αυτό, μετά από την κατάθεση του φακέλου σε κάθε στάδιο της κατασκευής ενός έργου της Horizon Solar Energy, παρέχεται πιστοποίηση από ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης.

Χάρη σε αυτή την εταιρική στρατηγική, η Horizon Solar Energy εξασφαλίζει μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες της, με έργα που αντέχουν στο χρόνο και έχουν υψηλή απόδοση.

Η Horizon Solar Energy, με έδρα τη Λάρισα, αποτελεί μια από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο της ενέργειας, από το 1994, ενώ από το 2006 εισήχθη δυναμικά και στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία.

Μέχρι στιγμής έχει αναπτύξει έργα άνω των 100 MW πανελλαδικά. Αποπεράτωσε έργα άνω των 45 MW έχοντας διεκπεραιώσει το μηχανικό σχεδιασμό, την ανάθεση συμβάσεων και την κατασκευή (engineering, procurement and construction [EPC]), και έχει αναλάβει τη διαχείριση έργου σε φωτοβολταϊκά πάρκα άνω 60 MW, με τη μορφή της υπεργολαβίας (subcontracting & project management). Αυτή τη στιγμή έχει στο portfolio της 80 MW ενεργών συμβολαίων συντήρησης, έχει παρουσία σε περισσότερα από 20 σημεία στην Ελλάδα και είναι πιστοποιημένη κατά τα πρότυπα ISO 9000:2015, IEC 62446, ISO 90001, ISO 14001 και ISO 45001.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερα