Και ενώ δεν έχει κοπάσει ακόμα ο κουρνιαχτός από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, ένας άλλος ιός επιβεβαιώθηκε στον Έβρο, κάνοντας πάλι τις υγειονομικές “σειρήνες” να ηχήσουν.
Πρόκειται για την ευλογιά των μικρών μηρυκαστικών που διαπιστώθηκε σε πρόβατα. Συγκεκριμένα, και μετά από την εργαστηριακή ανάλυση που πραγματοποιήθηκε, επιβεβαιώθηκαν τέσσερα ύποπτα κρούσματα ευλογιάς σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται τρεις στην ευρύτερη περιοχή των Φερών και μία στην Ορεστιάδα.
Να σημειωθεί ότι ο ιός δεν είναι μεταδοτικός στον άνθρωπο, ούτε σε άλλα ζώα πλην των προβάτων. Πρόκειται για ζωονόσο, για την αποφυγή μετάδοσης της οποίας, επί ποινή κυρώσεων, απαγορεύεται η είσοδος ή έξοδος ζώντων ζώων, κρεάτων, πτωμάτων ζώων, ζωοτροφών, υλικών, απορριμμάτων, περιττωμάτων, στρωμνής, κόπρου ή άλλων αντικειμένων από τα διοικητικά όρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.
Η Κτηνιατρική Υπηρεσία Έβρου εξέδωσε συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από τους κτηνοτρόφους για τις εκμεταλλεύσεις τους:
-Περίφραξη των εγκαταστάσεών τους
-Εγκατάσταση απολυμαντικής τάφρου για τα οχήματα στις εισόδους και εξόδους των εγκαταστάσεων
-Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων και εξοπλισμού
-Απαγόρευση εισόδου οχημάτων και μηχανημάτων που έχουν έρθει σε επαφή με άλλες εκμεταλλεύσεις
-Περιορισμός των επισκεπτών στις εκμεταλλεύσεις και αποφυγή επαφής με τα ζώ
-Απομόνωση των νεοεισαχθέντων ζώων για τουλάχιστον 21 ημέρες
-Έλεγχος προέλευσης ζωοτροφών
-Τακτική απεντόμωση και μυοκτονία
-Καθημερινός έλεγχος των ζώων για κλινικά συμπτώματα.
Κέλλας και Στρατάκος στον Έβρο
Να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος μετέβησαν άμεσα στην περιοχή του Έβρου, μετά από εντολή του Υπουργού κ. Κ. Τσιάρα, με σκοπό της επίσκεψης την άμεση ενημέρωσή τους.
Τόσο ο υφυπουργός όσο και ο Γενικός Γραμματέας είχαν διαδοχικές συσκέψεις στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας, στα δημοτικά σφαγεία Ορεστιάδας ενώ επισκέφτηκαν το κέντρο εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τοπικούς φορείς. Αντίστοιχη σύσκεψη έλαβε χώρα στο Επαρχείο Διδυμοτείχου, όπως και στην αίθουσα του πρώην δημαρχείου Φερών, όπου παρευρέθηκαν κτηνοτρόφοι και τοπικοί φορείς. Τέλος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της ΠΕ Έβρου στην Αλεξανδρούπολη.
Τα μέτρα
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών, που προβλέπουν μέτρα ανάλογα με εκείνα της πανώλης στα μικρά μηρυκαστικά.
Δηλαδή, τη δημιουργία δύο ζωνών προστασίας και επιτήρησης, μια 3 χλμ και μία 10 χλμ, με τους σχετικούς περιορισμούς που ισχύουν εντός των ζωνών αυτών. Να σημειωθεί ότι, όπως και στην πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, η ευλογιά των προβάτων δεν είναι μεταδοτική προς τον άνθρωπο και, συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα σε ότι αφορά στη Δημόσια Υγεία.
Στις συσκέψεις παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, οι βουλευτές του Νομού, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Αναστάσιος Δημοσχάκης, εκπρόσωποι των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, ερευνητές του Ινστιτούτου κτηνιατρικών ερευνών του «ΕΛΓΟ Δήμητρα», εκπρόσωποι φορέων και κτηνοτρόφοι.