Η ανάδειξη προτάσεων για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων των αγροτών και των καταναλωτών με επίκεντρο τον γεωτεχνικό κόσμο, είναι ένας κοινός παρονομαστής για όλους τους επαγγελματίες γεωτέχνες οι οποίοι καλούνται να αναδείξουν τα νέα όργανα διοίκησης του ΓΕΩΤΕΕ πανελλαδικά, σε όλα τα παραρτήματά του, στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Το Agro-Tec.gr μίλησε με τον γεωπόνο κ. Αριστείδη Στρατάκο, ο οποίος αναφέρθηκε σε όσα πρέπει να γίνουν ώστε χρόνια προβλήματα του πρωτογενούς τομέα να επιλυθούν με την ταυτόχρονη ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και με παραγόμενο όφελος για τον αγρότη, τον καταναλωτή και το περιβάλλον.
Agro-Tec: Τι πρέπει να κάνει το ΓΕΩΤΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και πόσο αυτή επηρεάζει τον πρωτογενή τομέα;
Α.Σ.: “Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα ΓΕΩΤΕΕ που θα βασίζεται στις αρχές της πολιτικής οικολογίας οι οποίες προκρίνουν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που έχει πλήξει τους αγρότες, αλλά και το περιβάλλον, καθώς δημιουργεί συνθήκες αστάθειας. Οι προτάσεις μας, προτρέπουν στην εφαρμογή Κυκλικής Οικονομίας και στις αρχές της Κοινωνικής Οικονομίας ενάντια στην επισιτιστική κρίση, την ενεργειακή φτώχεια και με την εφαρμογή βιώσιμης αγροτικής πολιτικής, έχουν στόχο να ενισχυθεί το εισόδημα των αγροτών, η διατήρηση των φυσικών πόρων, η βιοποικιλότητα, το νερό και η υγεία και παραγωγικότητα των θαλάσσιων και αγροδασικών οικοσυστημάτων. Αντίστοιχα για το μοντέλο των πόλεων του μέλλοντος ο ρόλος του ΓΕΩΤΕΕ πρέπει να συμβάλει στην ενσωμάτωση και ενίσχυση του φυσικού περιβάλλοντος και του αστικού πρασίνου, αντί της εντατικής εκμετάλλευσης του χώρου και της φύσης, αποκλειστικά για εμπορευματική χρήση”.
Agro-Tec: H Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει το μοντέλο “από το χωράφι στο πιάτο”, πόση εφαρμογή βρίσκει το μοντέλο αυτό σήμερα στις δράσεις που υλοποιούνται από το ΓΕΩΤΕΕ;
Α.Σ.: “Στο μοντέλο «από το χωράφι στο πιάτο» έχει σημαντικό ρόλο και η Κοινωνική Οικονομία με δίκτυα από επιχειρήσεις ΚΑΛΟ (Συνεταιρισμοί, Κοινσεπ κ.ά.) που μπορούν να συνδέουν παραγωγούς με καταναλωτές , να διαχειρίζονται τοπικά τα οργανικά απορρίμματα με τις αρχές Κυκλικής Οικονομίας, να προκαλούν τη μείωση κόστους και της σπατάλης στην κατανάλωση ενέργειας, να παράγουν ενέργεια από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά , γεωθερμία , βιομάζα κ.ά.) για τις αγροτικές μονάδες και τα χωριά, απέναντι στα τεράστια ιδιωτικά πάρκα ΑΠΕ. Η σύνδεση παραγωγών με καταναλωτές αποδίδουν στους παραγωγούς καλύτερες τιμές και στους καταναλωτές επάρκεια και τιμές ακόμα και για τα υπερτιμολογημένα ψάρια που μπορεί να τα απολαμβάνουν περισσότερα νοικοκυριά μέσα από την ανάπτυξη των δικτύων επιχειρήσεων ΚΑΛΟ.
Στους βασικούς στόχους του ΓΕΩΤΕΕ θεωρούμε ότι πέρα από την παραγωγή επαρκών και ασφαλών τροφίμων διατροφής, πρέπει να εντάσσεται η προστασία απέναντι στο περιβάλλον με την ορθή διαχείριση φυτικών και ζωικών αποβλήτων, η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, η διαμόρφωση πολιτικών προστασίας της αγροτικής γης από συμφέροντα για περιορισμό των φαινομένων ξηρασίας, ερημοποίησης, πλημμυρών, τα δασικά οικοσυστήματα, καθώς και η προστασία του πλούτου της θάλασσας και των ακτών, από την υπεραλίευση τη ρύπανση και τα απόβλητα της αλιείας.
Ο ρόλος του ΓΕΩΤΕΕ είναι επίσης να ενισχύει το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των μελών του, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να τα υποστηρίζει απέναντι σε διοικητικές αυθαιρεσίες και άσκοπες συντεχνιακές συγκρούσεις. Ο συνεργατισμός και η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών μπορεί να συνθέσει ένα δυνατό ΓΕΩΤΕΕ σε ρόλο καθοριστικό για τις νέες προκλήσεις από την νέα ΚΑΠ, αλλά και στην εφαρμογή οριζόντιων διατομεακών πολιτικών στο πλαίσιο της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας”.
Ο Αριστείδης Στρατάκος είναι γεωπόνος, Οικολόγος Πράσινος και συμμετέχει στις εκλογές του ΓΕΩΤΕΕ με το συνδυασμό ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΓΕΚ) στο κεντρικό ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ και την Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.