Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτο Agro-Tec που κυκλοφορεί: Διεπαγγελματική οργάνωση στον κλάδο του αβγού

Στο Agro-Tec που κυκλοφορεί: Διεπαγγελματική οργάνωση στον κλάδο του αβγού

Με την απόφαση 2997/289011 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5199 / 06.10.2022) αναγνωρίστηκε πλέον επίσημα η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αβγού και Προϊόντων Αβγού (ΕΔΟΑΠΑ), η οποία εγγράφηκε στο «Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων».

Από την Κατερίνα Λαδοπούλου

Παραγωγοί, μεταποιητές και έμποροι αβγού είχαν προσπαθήσει και στο παρελθόν να αποκτήσουν ισχυρή φωνή μέσω ενός σωματείου, με σκοπό να ασκήσουν πίεση προς την πολιτεία για την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων του κλάδου, αλλά και να διεκδικήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία που απευθύνονται στον πρωτογενή τομέα. Ωστόσο, οι προσπάθειες που είχαν γίνει από δύο διαφορετικές ομάδες επαγγελματιών δεν ευόδωσαν.

Σήμερα όμως η ΕΔΟΑΠΑ είναι πλέον πραγματικότητα, και το Agro.tec επικοινώνησε με το γενικό διευθυντή της κ. Γιάννη Λιάρο, ο οποίος μίλησε για τα προβλήματα του κλάδου, τις προοπτικές αλλά και τις προτεραιότητες που θέτουν –οργανωμένα πλέον– οι επαγγελματίες του αβγού στη χώρα.

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αβγού και Προϊόντων Αβγού (ΕΔΟΑΠΑ) αποτελεί πλέον την ισχυρή φωνή των επαγγελματιών του κλάδου

«Η σύσταση διεπαγγελματικών οργανώσεων, αναφέρει ο κ. Λιάρος, είναι μία πανευρωπαϊκή τάση, η οποία σύμφωνα με τη νέα ευνοϊκή νομοθεσία που έχει θεσπίσει το κράτος, όχι μόνο καθιστά τις διεπαγγελματικές ουσιαστικό συνομιλητή της πολιτείας, αλλά επιπλέον τους δίνει τη δυνατότητα να συναποφασίζουν και να επιβάλλουν πολιτικές για το σύνολο του κλάδου, όταν αποκτούν από κάποιο ποσοστό εκπροσώπησης και πάνω.

»Τα συμφέροντα είναι κοινά στον κλάδο. Επομένως, το να μπορέσουμε να περάσουμε πολιτικές που βοηθάνε στη διαφάνεια και στην ενίσχυση της παραγωγής και της εξωστρέφειας είναι πάρα πολύ σημαντικό, μια και η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα σε επίπεδο παραγωγής τα τελευταία χρόνια στο αβγό. Θεωρώ ότι η ΕΔΟΑΠΑ θα προσελκύσει και τους υπόλοιπους συναδέλφους ώστε να φτάσουμε σε ποσοστά εκπροσώπησης που θα επιτρέπουν στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αβγού και Προϊόντων Αβγού να ορίζει τα του κλάδου της μόνη της, σε συνεργασία με το Υπουργείο».

Αναφορικά με τα ποσοστά εκπροσώπησης που έχει αυτή τη στιγμή η ΕΔΟΑΠΑ, ο κ. Λιάρος ανάφερε τα εξής:

«Αυτή τη στιγμή στην ΕΔΟΑΠΑ εκπροσωπείται το 17% της παραγωγής, άνω του 50% της μεταποίησης και αντίστοιχα ένα εξίσου υψηλό ποσοστό της εμπορίας. Με την αναγνώριση της ΕΔΟΑΠΑ θεωρούμε ότι και οι συνάδελφοι που συμμετείχαν στην άλλη προσπάθεια θα έρθουν σε εμάς, ώστε όλοι μαζί να ενταχθούμε σε μια ενιαία επαγγελματική οργάνωση.

»Ένα κρίσιμο ζήτημα είναι ότι το ακριβές ποσοστό εκπροσώπησης αυτή τη στιγμή τεκμαίρεται με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στην ΕΛΣΤΑΤ και στο Υπουργείο, τα οποία χρειάζονται σαφέστατα επικαιροποίηση. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η επικαιροποίηση, το ποσοστό που θα εκφράζει η διεπαγγελματική οργάνωση θα είναι αρκετά μεγαλύτερο και στο κομμάτι της παραγωγής».

Προβλήματα

Τα προβλήματα του κλάδου είναι πολλά και διαχρονικά, αλλά δεν διαφέρουν από εκείνα που διαπιστώνονται και στους άλλους κλάδους του πρωτογενούς τομέα. Ο κ. Λιάρος ανάφερε σχετικά τα εξής:

«Ο κλάδος του αβγού υπέστη βαρύ πλήγμα στη διετία της πανδημίας, και εξακολουθεί να πλήττεται τον τελευταίο χρόνο, λόγω των τιμολογιακών αυξήσεων στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες. Να σας θυμίσω ότι οι ζωοτροφές, για παράδειγμα, είναι σχεδόν στο σύνολό τους εισαγόμενες, με αποτέλεσμα να έχουν ανέβει κατακόρυφα οι τιμές τους. Αυξήσεις είχαμε επίσης στα μεταφορικά και στα υλικά συσκευασίας. Όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα. Τα τελευταία τρία χρόνια ο κλάδος δέχεται μεγάλη πίεση και χρειάζεται βοήθεια από την πολιτεία, κάτι το οποίο αναγνώρισε και ο υπουργός στην πρόσφατη συνάντησή μας και δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα επανέλθει στο πρόβλημα.

Η οικονομική κρίση οδήγησε σε μείωση του ζωικού κεφαλαίου κατά 40%, ενώ βασικά προβλήματα είναι οι παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις αβγών

»Στα διαχρονικά προβλήματα του κλάδου είναι η απομείωση του ζωικού κεφαλαίου κατά 40%, η οποία ήρθε ως απόρροια της οικονομικής κρίσης της δεκαετίας 2000 – 2010. Αυτό σημαίνει ότι έχει μειωθεί το ελληνικό αβγό και έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενο. Από την άλλη υπάρχει το ζήτημα των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων αβγών, τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά σε τιμές τις οποίες ο Έλληνας παραγωγός δεν μπορεί να ανταγωνιστεί.

»Ήδη το Υπουργείο εδώ και ένα χρόνο έχει εκδώσει υπουργική απόφαση για τη λειτουργία του συστήματος “Άρτεμις” στα πρότυπα του γάλακτος· στην πράξη όμως δεν έχει προχωρήσει όπως θα περιμέναμε, λόγω δυσλειτουργιών από την πλευρά των αρμόδιων φορέων, αλλά και λόγω έλλειψης ορθής επικοινωνίας με τους εκπροσώπους του κλάδου. Ο υπουργός δεσμεύτηκε και για αυτό.

»Ωστόσο, ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να συνοδεύεται από ελέγχους. Το να καταθέτεις ισοζύγια κατά δήλωση μπορεί να απέχει παρασάγγας από την πραγματική εικόνα της παραγωγής. Απαιτούνται επιτόπιοι έλεγχοι προκειμένου να αποτυπωθεί μία πραγματική εικόνα, τόσο αναφορικά με το ζωικό κεφάλαιο, όσο και σε επίπεδο παραγωγής».

Εκτατική εκτροφή

Αναφορικά με τις επιταγές της Ευρώπης για εκτατικές εκτροφές στην πτηνοτροφία, ο κ. Λιάρος τόνισε:

«Ένα άλλο ζήτημα είναι ο εκσυγχρονισμός του κλάδου με βάση τις διεθνείς τάσεις. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται στην Ευρώπη μία συζήτηση για εκτατικές μορφές εκτροφής, κάτι που θα λάβει υποχρεωτικό χαρακτήρα μέχρι το 2027. Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να αφήσουμε το κλουβί και να πάμε σε αχυρώνα και ελεύθερη βοσκή.

»Το βιολογικό αβγό είναι ωραίο στα λόγια, αλλά απαιτεί τεράστιες επενδύσεις. Στην Ελλάδα οι παραγωγοί, στο μεγαλύτερο μέρος τους, έχουν δομήσει την εκτροφή τους πάνω στο κλουβί. Τουλάχιστον το 70% της παραγωγής στη χώρα μας είναι μέσα σε κλωβούς, και για να γίνει η μετάβαση στην εκτατική εκτροφή, απαιτούνται πρόσθετα κόστη σε έναν κλάδο που έχει «τσαλακωθεί» από τις απανωτές κρίσεις.

»Έχουμε ξεκινήσει τις συζητήσεις με τον υπουργό για τα χρονοδιαγράμματα προσαρμογής των παραγωγών στην Ελλάδα, αλλά και για την υποστήριξη αυτής της μετάβασης μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να μπορούν οι παραγωγοί να προσαρμοστούν ομαλά στις νέες μορφές εκτροφής».

Όσον αφορά τις προτεραιότητες της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αβγού και Προϊόντων Αβγού (ΕΔΟΑΠΑ), ο κ. Λιάρος ανάφερε τα εξής:

«Μέσα στις προτεραιότητές μας είναι η μεγαλύτερη εξωστρέφεια, ώστε να εξηγήσουμε στο καταναλωτικό κοινό ότι το αβγό είναι ένα οικονομικό και χορταστικό τρόφιμο, απολύτως ασφαλές και υγιές. Κάποτε υπήρχε η φήμη ότι το αβγό δημιουργεί χοληστερίνη. Πλέον οι διατροφολόγοι διαβεβαιώνουν ότι το αβγό είναι μια ασφαλής τροφή κι εμείς θέλουμε να το τονίσουμε αυτό, ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση αβγών στη χώρα».

Συγκράτηση τιμών

Όπως μας είπε ο κ. Λιάρος, οι παραγωγοί κάνουν μεγάλη προσπάθεια να απορροφηθεί από τους ίδιους το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του κόστους παραγωγής, οπότε δεν συναντάμε δραματική αύξηση του προϊόντος στο ράφι. Η απορρόφηση αυτή όμως συνεπάγεται μεγάλη επιβάρυνση του ίδιου του παραγωγού. Ειδικά οι μεγάλες αλυσίδες υπεραγορών πιέζουν για χαμηλές τιμές αφήνοντας πολύ μικρότερα περιθώρια κέρδους στον παραγωγό. Συγκεκριμένα, το αβγό της κλωβοστοιχίας πωλείται από τους παραγωγούς στα 30 λεπτά, το αβγό του αχυρώνα και της ελευθέρας βοσκής από 45 έως 50 λεπτά, ενώ το βιολογικό αβγό πάνω από 60 λεπτά».

Το ΔΣ της ΕΔΟΑΠΑ

Το πρώτο προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αβγού και Προϊόντων Αβγού (ΕΔΟΑΠΑ) έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Ιωάννης Βλαχάκης,

Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Φραγκούλης,

Γενικός γραμματέας: Νικόλαος Σταμέλος,

Ταμίας: Νικόλαος Κόμπουλης και ως

Μέλη: Νικόλαος Σκούρτης, Πέτρος Πετρόπουλος, Δημήτρης Μίσσας.

Θρεπτικά συστατικά του αβγού

Είναι μεγάλη η  θρεπτική αξία των αυγών για τον άνθρωπο, καθώς αυτά εμπεριέχουν:

  • Χολίνη, που βοηθά στη καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό, την όραση και την επιδερμίδα.
  • Βιταμίνη D που βοηθά την υγιή ανάπτυξη των οστών.
  • Πρωτεΐνη, που συμβάλλει στην ορθή λειτουργία μυών και ιστών.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερα