Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΓεωργίαΕξελίξεις στην Ισπανία. Αναμένεται η ανακοίνωση μηδενικού ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από τον...

Εξελίξεις στην Ισπανία. Αναμένεται η ανακοίνωση μηδενικού ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από τον Ιούλιο

Με στόχο την καταπολέμηση της ακρίβειας και την ενίσχυση της ελαιοπαραγωγής που γνώρισε τεράστια πτώση τη χρονιά που μας πέρασε η κυβέρνηση της Ισπανίας, αναμένεται να προχωρήσει σε ένα ιδιαίτερα τολμηρό βήμα, την κατάργηση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο.

Θυμίζουμε  πως η Ισπανία, νούμερο 1 χώρα στην παραγωγή λαδιού παγκοσμίως, είχε μία τεράστια πτώση στην παραγωγή ελαιόλαδου το οποίο έφτασε τους 660.000 τόνους για το παραγωγικό έτος 2022-2023, όταν την προηγούμενη χρονιά η παραγωγή είχε φτάσει στο 1,48 εκατ. τόνους.

Το μέτρο αναμένεται να εγκριθεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο της 25 Ιουνίου με σκοπό τη μείωση των τιμών προς τον τελικό καταναλωτή, που λόγω μείωσης της παραγωγής και της ξηρασίας αναγκαζόταν να προμηθεύεται σε πρωτοφανή υψηλά το ελαιόλαδο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση της Ισπανίας είχε ήδη μειώσει από πέρσι το ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από 10% σε 5% στο πλαίσιο μέτρων στήριξης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και των ελαιοπαραγωγών, ενώ σε περιόδους κρίσης έχει μηδενίσει το ΦΠΑ σε προϊόντα όπως ψωμί, φρούτα και λαχανικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερα