Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕπικαιρότηταΊδρυση και λειτουργία πτηνοτροφικής μονάδας

Ίδρυση και λειτουργία πτηνοτροφικής μονάδας

Αν κάποιος θελήσει να ιδρύσει μια πτηνοτροφική μονάδα, πέραν των εργασιών που σχετίζονται με την εγκατάσταση, θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι απαιτούνται και κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Έγκριση ίδρυσης

Για την έγκριση ίδρυσης απαιτείται ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου για την περιοχή όπου θα εγκαταστήσει ο πτηνοτρόφος τη μονάδα του. Αυτό σημαίνει ότι υποβάλλει συγκεκριμένα δικαιολογητικά, μαζί με μια μελέτη για το πτηνοτροφείο, και εν συνεχεία η υπηρεσία του Υπουργείου προχωρά σε έναν διοικητικό έλεγχο, αν δηλαδή υπάρχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται. Αυτή είναι η διοικητική πράξη έγκρισης ίδρυσης.

Έγκριση λειτουργίας

Το δεύτερο στάδιο είναι η έγκριση λειτουργίας. Αφού γίνει η επένδυση της εγκατάστασης, ο κτηνοτρόφος ζητά την έγκριση της λειτουργίας της. Αυτό σημαίνει ότι η υπηρεσία του Υπουργείου θα πρέπει να ελέγξει αν όλα όσα έχουν κατατεθεί κατά την έγκριση ίδρυσης, ισχύουν και στην πράξη. Αφού γίνει ο παραπάνω έλεγχος, παρέχεται και η έγκριση λειτουργίας.

Άλλες προϋποθέσεις

Πέρα από τις παραπάνω άδειες, πρέπει να λάβει υπόψη του ο μελλοντικός πτηνοτρόφος και τα εξής:

α) Αν οι χρήσεις γης επιτρέπουν να εγκαταστήσει στη συγκεκριμένη περιοχή τη μονάδα του.

β) Αν η έκταση είναι δασική, τότε απαιτείται έγκριση επέμβασης από τη Δασική Υπηρεσία.

γ) Για την εγκατάσταση μιας μονάδας απαιτείται έγκριση και από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, που συνήθως επιτρέπει την έναρξη εργασιών εγκατάστασης. Αν όμως βρεθούν αρχαία, τότε οι εργασίες πρέπει να σταματήσουν. Προφανώς, σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικές δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση καμίας μορφής κτηνοτροφικής μονάδας.

δ) Απαιτείται να τηρούνται συγκεκριμένες αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, σχολεία, βιομηχανίες κλπ., ώστε να μη δημιουργείται όχληση.

ε) Εάν η πτηνοτροφική μονάδα είναι μεγάλη, απαιτείται και περιβαλλοντική μελέτη. Όταν είναι μικρότερη, λαμβάνονται οι πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται σε έναν τυποποιημένο πίνακας και απαιτούν συγκεκριμένες ενέργειες περιβαλλοντικού χαρακτήρα από την πλευρά του πτηνοτρόφου.

Έγκριση γνωστοποίησης

Με τον νόμο 4442/2016 αποφασίστηκε ότι όλες οι διαδικασίες θα πρέπει να έχουν έναν συγκεκριμένο τρόπο αδειοδότησης.

Λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών, άρα και αδυναμίας για άμεσους ελέγχους, αποφασίστηκε από την πολιτεία κάποιες διαδικασίες να γίνονται με γνωστοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι συγκεντρώνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε έναν φάκελο, και μέχρι να γίνει ο έλεγχος, ο πτηνοτρόφος γνωστοποιεί στους αρμόδιους φορείς πότε ξεκινά η λειτουργία της μονάδας, ώστε ο έλεγχος να γίνει εκ των υστέρων.

Για τη γνωστοποίηση έχει αναπτυχθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα (στη λογική της πλατφόρμας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων) μέσω της οποίας γίνεται η κατάθεση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών. Αυτό εφαρμόζεται από το Μάιο του 2020, και σύμφωνα με πληροφορίες του Agro.tec γίνονται ημερησίως 10 τέτοιες γνωστοποιήσεις σε πανελλήνια κλίμακα.

Το πότε θα γίνουν οι έλεγχοι είναι απροσδιόριστο, καθώς, παρότι οι άδειες λειτουργίας δίνονται μέσω γνωστοποίησης, στην πραγματικότητα τα κλιμάκια έχουν περιορισμένες δυνατότητες αυτοψίας στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Δεδομένου ότι το προσωπικό είναι περιορισμένο, αναγκάζεται να σταματά τις αυτοψίες που αφορούν τις εγκρίσεις λειτουργίας για να ασχολείται με καταγγελίες που τυχαίνει να διατυπωθούν.

Στο τεύχος Μαρτίου Απριλίου του Agro.tec διαβάστε, τί άλλο χρειάζεται για τη δημιουργία μιας κτηνοτροφικής μονάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερα