Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΙωάννης Φασουλάς: Οι κτηνίατροι να επιστρέψουν στα μαντριά και οι γεωπόνοι στα...

Ιωάννης Φασουλάς: Οι κτηνίατροι να επιστρέψουν στα μαντριά και οι γεωπόνοι στα χωράφια

Για τις ανάγκες της κτηνοτροφίας, την εξωστρέφεια του κλάδου, τα προβλήματα, τις στρεβλώσεις αλλά και τις λύσεις, μας μίλησε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Κρέατος και της Κτηνοτροφίας (Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ.) κ. Ιωάννης Φασουλάς, επισημαίνοντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα αλλά και την πρόθεση των ανθρώπων της αγοράς να μονιάσουν για να προχωρήσουν με κοινό βηματισμό στην επόμενη μέρα.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Λαδοπούλου

– Ποιες είναι οι προτεραιότητες της εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης κρέατος και τι κινήσεις έχετε κάνει μέχρι σήμερα πάνω στην υλοποίηση των βασικών σας επιδιώξεων;

– Ξεκινήσαμε το 2023 τέσσερις από τις μεγαλύτερες οργανώσεις της Ελλάδος και δημιουργήσαμε την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση του Κρέατος και της Κτηνοτροφίας (Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ.), με σκοπό τη συνένωση πρωτογενούς τομέα, μεταποίησης και εμπορίας, κάνοντας αρχή με το αιγοπρόβειο κρέας και έχοντας στόχο να λύσουμε τα προβλήματα που αφορούν όλους μας.

Κάποια προβλήματα από αυτά είναι κοινά, κάποια αντικρουόμενα. Όλοι μας όμως συμφωνήσαμε ότι πρέπει μονιάσουμε και να παλέψουμε από κοινού, γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουμε να βρούμε λύσεις. Ο κάθε φορέας που συμμετέχει στην Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ. έχει την τεχνογνωσία του χώρου του. Αυτό βοηθάει έτσι ώστε οι προτάσεις, οι μελέτες και οι λύσεις που προτείνουμε σε κάθε εθνικό οργανισμό να είναι άρτια τεκμηριωμένες, και βασισμένες επί του πεδίου και όχι σε θεωρίες.

Το 2024 καταφέραμε να πάρουμε αναγνώριση ως εθνική οργάνωση και για το βόειο κρέας. Έχουμε λοιπόν 2 από τα 3 είδη κρέατος στην αρμοδιότητά μας. Ευελπιστούμε σύντομα να έρθουμε σε συνεννόηση και με τις οργανώσεις του χοιρινού.

Για τα κοτόπουλα, όπως γνωρίζετε, υπάρχει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ). Παρ’ όλα αυτά είμαστε σε άμεση συνεργασία μαζί τους, όπως και με τις υπόλοιπες 8 επίσημα αναγνωρισμένες διεπαγγελματικές ενώσεις, θέτοντας από κοινού προτάσεις, λύσεις κλπ.

Όπως καταλαβαίνετε, αυτό μεγαλώνει το αίσθημα ευθύνης μας, τόσο απέναντι στα μέλη μας όσο και απέναντι στον καταναλωτή. Γιατί, εν κατακλείδι, η δουλειά μας είναι να φροντίσουμε για την επάρκεια και την προσφορά σωστού και ελεγμένου προϊόντος στον καταναλωτή.

Αυτή η συνεννόηση, λοιπόν, πρέπει να γίνεται και σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των κανονισμών και η εφαρμογή των καλύτερων πρακτικών.

Τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται καινοτόμα για την ελληνική πραγματικότητα, αλλά αποτελούν τον κανόνα στις περισσότερες οργανωμένες ευρωπαϊκές χώρες. Στις χώρες αυτές, η συνεργασία μεταξύ των φορέων του κλάδου και η εισαγωγή καλών πρακτικών έχουν οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο και ανάπτυξη.

Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων μερών να εργαστούν μαζί για έναν κοινό στόχο: την προώθηση και ανάπτυξη του κλάδου με τρόπο που θα είναι επωφελής για τους παραγωγούς, τους καταναλωτές και την οικονομία συνολικά.

Η ενίσχυση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των επαγγελματιών του κλάδου είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Πρέπει να δημιουργήσουμε προγράμματα εκπαίδευσης που θα παρέχουν στους κτηνοτρόφους τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να βελτιώσουν τις πρακτικές τους και να παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια ισχυρή και βιώσιμη βιομηχανία κρέατος στην Ελλάδα, που θα είναι ανταγωνιστική τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.

Η Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ. έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τον κλάδο του κρέατος και της κτηνοτροφίας στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ τις Βρυξέλλες, το Μάρτιο, και να συζητήσω εκτενώς κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, τόσο με το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού του Κρέατος και Κτηνοτροφίας (L’ Union Europeenne du Commerce du Betail et des Metiers de la Viande [UECBV]), όσο και με άλλες ευρωπαϊκές οργανώσεις, καθώς και με Έλληνες ευρωβουλευτές.

Θέλω να αναφερθώ πολύ σύντομα σε τρία βασικά θέματα, που είναι τα εξής:

α) Το θέμα της κατάψυξης του κρέατος, θέμα για το οποίο η Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ. –με τη συμβολή και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) που είναι μέλος της– έκανε παρέμβαση στην αρμόδια επιτροπή της UECBV και έθεσε στη σχετική συζήτηση και τους ελληνικούς προβληματισμούς.

β) Το θέμα της μεταφοράς των ζώων, για το οποίο παρουσιάστηκαν οι θέσεις των Ελλήνων βοοτρόφων και παχυντών· και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι και αυτές συμπεριλαμβάνονται στα κείμενα θέσεων των εκπροσώπων του κλάδου προς τις αρμόδιες ευρωπαϊκές επιτροπές.

γ) Το θέμα των ζωονόσων, για το οποίο καταθέσαμε προτάσεις στην αρμόδια επιτροπή Animal Health –που συνεδρίασε στις 20 Νοεμβρίου– στις Βρυξέλλες. Ανάμεσα στα άλλα, αναφερθήκαμε στην κατάσταση στην Ελλάδα όσον αφορά την πανώλη και την ευλογιά, καθώς και στην τροποποίηση του Κανονισμού 2020/687, ο οποίος αφορά τους κανόνες πρόληψης και ελέγχου ορισμένων καταγεγραμμένων νόσων.

Βασικός στόχος μας είναι η συνεργασία με τις ευρωπαϊκές οργανώσεις της αγροδιατροφικής αλυσίδας και ιδιαίτερα του τομέα της κτηνοτροφίας, για τη μεταφορά των προβλημάτων και των απόψεών μας στα όργανα της ΕΕ που επηρεάζουν και λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις.

Όμως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στη χώρα μας ισχυρές και κυρίως ενωμένες και συνεργαζόμενες διεπαγγελματικές οργανώσεις. Αυτές είναι που μπορούν να συμβάλουν στην εξυγίανση και στην πρόοδο της γεωργίας και κτηνοτροφίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη· ειδικότερα τώρα που τα περισσότερα ζητήματα ρυθμίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

– Πόσο έχει επηρεαστεί ο κλάδος σας μετά τις συνεχόμενες κρίσεις, από τις οποίες οι πιο πρόσφατες είναι αυτές της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων;

– Προφανώς, ο κλάδος του κρέατος και ο τομέας της κτηνοτροφίας έχουν επηρεαστεί σε πολλαπλά επίπεδα, ενώ έχει δημιουργηθεί κρίση εμπιστοσύνης στον καταναλωτή απέναντι στο αιγοπρόβειο κρέας. Η εμφάνιση των ζωονόσων αποκάλυψε περίτρανα την ανάγκη για περαιτέρω εκσυγχρονισμό και οργάνωση του πρωτογενούς τομέα, και κυρίως την ανάγκη για σωστή στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας, ώστε να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι και να προχωρούν γρηγορότερα οι διαδικασίες.

Πάγιο αίτημά μας είναι να επιστρέψουν οι γεωπόνοι στα χωράφια και οι κτηνίατροι στα μαντριά, για να είναι κοντά στον κτηνοτρόφο, να λύνουν τα προβλήματά του, να τον εκπαιδεύουν και να τον ενημερώνουν για θέματα που αφορούν την ευζωία του κοπαδιού του. Πρέπει από κοινού οι κτηνίατροι και οι γεωπόνοι να αποκτούν αντίληψη για την πραγματικότητα επί του πεδίου.

– Έχετε μιλήσει στο παρελθόν για συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση και έγκαιρη παρεμβάση όταν χρειάζεται. Έχουν γίνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση; Σας επηρεάζει η τακτική αλλαγή προσώπων στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.);

– Θα σας απαντήσω ευθέως: Από τότε που εγώ ξεκίνησα με στόχο τη δημιουργία της Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ., κανένας υπουργός –και είναι τέσσερις αυτοί που πέρασαν– δεν έχει αντιμετωπίσει το θεσμό της εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης με τη σοβαρότητα που της αρμόζει.

Σε μια ευρωπαϊκή χώρα, οι θεσμοί πρέπει να λειτουργούν ανεξαρτήτως προσώπων. Και για εμάς που είμαστε εκπρόσωποι φορέων παραγωγικών τομέων έχει μεγάλη σημασία η σωστή λειτουργία ενός θεσμού. Και βεβαίως, σημαντικό ρόλο παίζει ο σωστός συντονισμός και η θέληση της πολιτικής ηγεσίας να βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους παράγοντες της αγοράς. Ειδικότερα η κτηνοτροφία και το κρέας είναι τομείς ιδιαίτερα δυναμικοί και μεταλλασσόμενοι, αντιμετωπίζοντας εξελίξεις σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό απαιτεί ανάλογα αντανακλαστικά και από πλευράς πολιτικής ηγεσίας.

Εμείς θέλουμε να είμαστε δίπλα, σε άμεση συνεργασία, ώστε να μπορούμε να συμβάλουμε όσο πιο θετικά μπορούμε στην επίλυση αλλά προπάντων στην πρόληψη προβλημάτων. Όπως ανέφερα και σε προηγούμενη ερώτηση, οι διεπαγγελματικές οργανώσεις μπορούν να παρέχουν γνώση και άμεση εικόνα από την πραγματική κατάσταση στην αγορά, κάτι που μπορεί να αξιοποιηθεί και από το Υπουργείο.

Θέλω επίσης να επισημάνω ότι η Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ., ως διεπαγγελματικός φορέας, ασχολείται και με θέματα πέραν της αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όπως είναι π.χ. οι μεταφορές και τα logistics, το περιβάλλον, καθώς και θέματα ανταγωνισμού και εμπορικής αλυσίδας.

Σε αυτό το σημείο θέλω να χαιρετήσω την πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Θεοδωρικάκου να συναντηθεί και να συζητήσει μαζί μας τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου.

– Οι εξαγωγές ελληνικού κρέατος είναι σημαντικές. Ποιες ενέργειες έχετε κάνει σε αυτή την κατεύθυνση και τι άλλο θα πρέπει να γίνει;

– Επί του παρόντος, οι σημαντικές εξαγωγές κρέατος αφορούν τα αιγοπρόβατα, όπου τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική κινητικότητα και άνοδος. Όμως πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα της περιοδικότητας στις εξαγωγές και παράλληλα της εποχικότητας της ζήτησης στην εσωτερική αγορά.

Είναι κάτι που μπορούμε να πετύχουμε· και η ύπαρξη και λειτουργία της διεπαγγελματικής οργάνωσης είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ώστε να οργανωθεί μια ισορροπημένη παραγωγή, που να διασφαλίζει τις τιμές αλλά και την ανταγωνιστικότητα, τόσο στην εσωτερική όσο και στη διεθνή αγορά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η προσπάθεια είναι συλλογική και αφορά όλα τα κομμάτια της αλυσίδας: τους παραγωγούς, τους παχυντές, την επεξεργασία / τυποποίηση. Όλοι χρειάζονται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο λειτουργίας, και σε αυτό είναι σημαντικός ο ρυθμιστικός ρόλος της πολιτείας.

Όσον αφορά τη μεγαλύτερη κινητικότητα που όντως παρατηρείται στις εξαγωγές και που είναι ιδιαίτερα θετική, η βάση εκκίνησης είναι χαμηλή. Σας αναφέρω ότι σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία η αναλογία εξαγωγών προς εισαγωγές είναι 1 προς 4,5.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της ζήτησης της ελληνικής αγοράς, η οποία –και εξαιτίας του τουρισμού– απευθύνεται σε ένα σύνολο τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων ανθρώπων: σε 10 εκατομμύρια Έλληνες αλλά και στους επισκέπτες της χώρας. Ταυτόχρονα δείχνει και την ανάγκη αύξησης της ελληνικής παραγωγής, κάτι που χρειάζεται στήριξη της πολιτείας και χάραξη μιας στρατηγικής εξωστρέφειας με μακροπρόθεσμη προοπτική.

Χρειαζόμαστε δομικές παρεμβάσεις σε επίπεδο παραγωγής, οργάνωση των logistics και κυρίως των πυλών εξόδου όπως είναι τα λιμάνια, χρηματοπιστωτικά εργαλεία και συνεργασία με την πολιτεία. Κυρίως όμως πρέπει να θέσουμε όλοι μαζί ρεαλιστικούς στόχους, τους οποίους μπορούμε να πετύχουμε.

Είναι απαραίτητη η ύπαρξη πιστοποιημένων μονάδων σε όλη την εμπορική αλυσίδα, ενώ θα πρέπει να αναδειχθούν τα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, καθώς και της παραγωγικής διαδικασίας.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη διατροφή των ζώων, στη χλωρίδα και στα χόρτα που καταναλώνουν. Υπάρχουν κτηνοτρόφοι –νέοι όχι μόνο στην ηλικία αλλά και στη νοοτροπία– που αξιοποιούν αυτά τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της χώρας και παράγουν κρέας υψηλής ποιότητας, σε συνθήκες ευζωίας για τα ζώα.

Η προβολή του προϊόντος στην ελληνική και διεθνή αγορά μπορεί να βασιστεί στην αξιοποίηση αυτών των συνθηκών. Για παράδειγμα, αλυσίδες τουριστικών καταλυμάτων ζητούν πιστοποιημένα προϊόντα, όπως το γνωστό ψητό «αντικριστό», το οποίο δεν παρασκευάζεται από αρνί Νέας Ζηλανδίας αλλά από πιστοποιημένο ελληνικό κρέας.

Είναι, άλλωστε αξιοσημείωτη η θετική ανταπόκριση των επισκεπτών που έρχονται σε επαφή με το ελληνικό κρέας και επιστρέφουν στις πατρίδες τους με μια μοναδική γευστική εμπειρία!

Η συνέντευξη του κ. Φασουλά φιλοξενείται στο τεύχος Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του Agro.tec που κυκλοφορεί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερα