Το 2023 παρήχθησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 1,496 δισεκατομμύρια λίτρα αφρώδους οίνου από νωπά σταφύλια, μειωμένα κατά 8% σε σχέση με το 2022 όπου είχαν παραχθεί περίπου 1.624 δισεκατομμύρια λίτρα.
Οι κορυφαίες χώρες παραγωγής το 2023 ήταν η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Την ίδια χρονιά η ΕΕ εξήγαγε 600 εκατομμύρια λίτρα αφρώδους οίνου σε τρίτες χώρες, σημειώνοντας μείωση κατά 8% σε σύγκριση με τα 649 εκατομμύρια λίτρα που εξήχθησαν το 2022.
Παρά τη μείωση το 2023, τα επίπεδα εξαγωγών παρέμειναν υψηλότερα από αυτά που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια: 498 εκατομμύρια λίτρα το 2018, 528 εκατομμύρια το 2019 και 495 εκατομμύρια το 2020.
Το 2023, οι μεγαλύτερες κατηγορίες αφρώδους οίνου που εξήχθησαν ήταν το prosecco (44%, 266 εκατομμύρια λίτρα), ο αφρώδης οίνος από νωπά σταφύλια (17%, 100 εκατομμύρια), η σαμπάνια (15%, 91 εκατομμύρια), η cava (10%, 60 εκατομμύρια) και άλλοι αφρώδεις οίνοι νωπών σταφυλιών με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) (6%, 33 εκατομμύρια).
Τέλος, οι χώρες της ΕΕ εισήγαγαν 5 εκατομμύρια λίτρα αφρώδους οίνου από τρίτες χώρες, ποσό που αντιστοιχούσε σε λιγότερο από το 1% της εξαγόμενης ποσότητας.