Οι τιμές των καυσίμων, η προσαρμογή στην ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία και η υψηλή φορολόγηση έχουν οδηγήσει τους αγρότες στους δρόμους της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και στη χώρα μας.
H σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι
Τα τελευταία χρόνια, οι αγρότες στη δυτική Ευρώπη καλούνται να παράγουν προϊόντα τόσο στον γεωργικό όσο και στον κτηνοτροφικό τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα αυστηρές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος επωμιζόμενοι όμως κόστη που δεν αντιμετώπιζαν στο παρελθόν. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, των λιπασμάτων, των εφοδίων εν γενει, των τροφών και του ρεύματος, οδήγησαν “στα κάγκελα” τους παραγωγούς που πλέον βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά.
Ακραίες καταστάσεις σε Ολλανδία, Βέλγιο και Ιρλανδία
Όπως περιγράφει ο Ajit Niranjan στην ιστοσελίδα “The guardian.com“, στην Ολλανδία, είχαμε ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις από κτηνοτρόφους, λόγω δικαστικής απόφασης που οδήγησε σε λουκέτο δεκάδες φάρμες, λόγω των υψηλών εκπομπών αζώτου που παρήγαγαν από την εκτροφή ζώων. Στο Βέλγιο, παρόμοιες μάχες οδήγησαν στην κάθοδο των τρακτέρ στους δρόμους των Βρυξελλών. Στην Ιρλανδία, όπου σημειώθηκαν μικρότερες διαδηλώσεις, εξαγριωμένοι γαλακτοπαραγωγοί παρέλασαν με τις αγελάδες τους μπροστά από τα γραφεία τριών υπουργών της κυβέρνησης τον περασμένο μήνα, καθώς κατηγορήθηκαν για επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη λειτουργία των μονάδων τους.
Και ενώ έχουμε συνηθίσει τους αγρότες του “θερμού” νότου να αντιδρούν συνήθως ακραία, τώρα πλέον και ο “ψυχρός” βοράς αντιδρά στις πιέσεις και κατεβαίνει σε διαδηλώσεις.
Ο Joachim Rukwied, Πρόεδρος της μεγαλύτερης ένωσης των Γερμανών αγροτών, δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι 100.000 τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους για μια εβδομάδα προκειμένου να στείλουν σαφές μήνυμα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση προκειμένου να αποσύρει πλήρως τις προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων.
Για ορισμένους αγρότες, η αύξηση της φορολογίας που καλούνται να πληρώσουν λόγω της υποτιθέμενης ρύπανσης που προκαλούν από την γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα σε βάρος τους, καθώς πολλοί από αυτούς ακόμα δεν έχουν συνέλθει από την κρίση του κορονοϊού αλλά και την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πολλοί αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα. Κάποιοι λένε ότι αισθάνονται υπερβολικά επιβαρυμένοι και υποτιμημένοι από τους κατοίκους των πόλεων που ναι μεν καταναλώνουν τα τρόφιμα των αγροτών, ωστόσο αδιαφορούν απέναντι στις επιβαρύνσεις και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.
Οι κινητοποιήσεις πάντως των αγροτών σε όλη την Ευρώπη έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα τους Υπουργούς Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζουν αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες. Ερωτηθείς ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις επανέλαβε την πάγια θέση του ότι είναι ανοιχτός στον διάλογο, ενώ για τη συνεδρίαση των EUMED- 9 (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Σλοβεναία, Κροατία, Ελλάδα, Κύπρος), που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης ενιαίας στάσης απέναντι σε κοινά προβλήματα με τις εννέα χώρες του νότου της ΕΕ.
Όπως ανάφερε ο κ. Αυγενάκης, «Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις κινήσεις των αγροτών στη χώρα μας. Έχω πλήρη εικόνα για τα διαφορετικά αιτήματα που καταφτάνουν. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τον οποιοδήποτε, κάτι που ούτως η άλλως δεν αρνηθήκαμε ποτέ. Ο διάλογος και η πραγματική και ειλικρινής συζήτηση και ενώνει αλλά κυρίως δίνει λύσεις. Και είμαστε ανοιχτοί σε αυτό».