Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣύγχρονο, πολυμετοχικό και εξωστρεφές ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Σύγχρονο, πολυμετοχικό και εξωστρεφές ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Μετά την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), η Κατερίνα Λαδοπούλου, Υπεύθυνη Σύνταξης του Agro.tec μίλησε με τον πρόεδρο κ. Μενέλαο Γαρδικιώτη για βασικά ζητήματα που έχουν τεθεί επανειλημμένα επί τάπητος από την πλευρά των γεωτεχνικών προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Δύο από αυτά είναι το θέμα των αποφοίτων από πρώην τεχνικές σχολές, που λαμβάνουν πλέον πτυχία εφάμιλλα με αυτά των Πανεπιστημίων, και το θέμα της απορρόφησης του δυναμικού που υπάρχει στους κόλπους του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Agro.tec: Ποιες είναι οι διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα στο νόμο 5036/2023;
– Μετά την ψήφιση του νόμου 5036/23, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο έχει περιέλθει σε τετελεσμένη κατάσταση όπου ουσιαστικά, χωρίς να εκφέρει άποψη, έχει αναγκαστεί να εγγράφει ως μέλη του τους αποφοίτους των σχολών που αναφέρονται ονομαστικά στο νόμο. Επισημάναμε άμεσα με επιστολή, αλλά και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τα προβλήματα που δημιουργεί μια τέτοια ενέργεια.

Τα τετελεσμένα που έχουν δημιουργηθεί δύσκολα αλλάζουν, αλλά πια η ελληνική πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει με χρηματοδοτήσεις για την ταχύτατη αναβάθμιση των εν λόγω ιδρυμάτων, ώστε οι απόφοιτοι να έχουν τα εφόδια να ανταποκριθούν στην αγορά εργασίας. Επίσης θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο εάν έχει ανάγκη η χώρα τόσους αποφοίτους γεωπονικών σχολών, ή εάν δημιουργούμε πτυχιούχους που θα πρέπει να φύγουν στο εξωτερικό για να ασχοληθούν με το επάγγελμα που σπούδασαν.

Agro.tec: Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που εντοπίζετε ως ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) και πως αυτά θα μπορούσαν να λυθούν;
– Η υλοποίηση της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027 που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους, εμπλέκει μια σειρά από υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Δεν είναι μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος παρουσιάζει αστοχίες στην υλοποίηση της. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται περισσότερο διότι η υλοποίηση της νέας ΚΑΠ και οι πληρωμές περνούν μέσα από την αναδιαμορφωμένη Δήλωση Ενιαίας Ενίσχυσης, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και τους ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν. Αυτό από μόνο του αναβαθμίζει σημαντικά το ρόλο του οργανισμού.

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει αφορούν ξεκάθαρα την ετοιμότητα του οργανισμού και συνολικά του Υπουργείου, ώστε να εφαρμόσουν όλες τις διαφοροποιήσεις που φέρνει η Νέα Αγροτική Πολιτική· πολύ περισσότερο όταν φτάνουμε στα τέλη Μαΐου και δεν έχουν εκδοθεί ακόμα όλες οι αναγκαίες εφαρμοστικές και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να λειτουργήσει ορθά και πλήρως η δήλωση στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ).

Η επίλυση των προβλημάτων έχει ένα δρόμο, και η επόμενη μέρα στη γεωργία απαιτεί σημαντικές αλλαγές, ώστε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις. Χρειάζεται λοιπόν να παραμερισθεί το όποιο πολιτικό κόστος και να ξεκαθαρίσουμε σε όλους τους εμπλεκόμενους –και κυρίως στους αγρότες μας– ποια είναι η γεωργία του αύριο. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσουν να ληφθούν και οι σημαντικές αποφάσεις ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα στην υλοποίηση της νέας ΚΑΠ.

Agro.tec: Ποια είναι τα σημεία που κατά τη γνώμη σας χρειάζονται τροποποίηση στο στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ;
– Το στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ έχει διαμορφωθεί πριν την ουκρανική κρίση και τις επιπτώσεις της στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης· επομένως η αναθεώρησή του είμαι επιβεβλημένη. Οι στόχοι που ξέραμε με τα δεδομένα του 2019 δεν έχουν καμία σχέση με τους στόχους που μπορεί να είναι υλοποιήσιμοι το 2023.
Ως Γεωτεχνικό Επιμελητήριο έχουμε διαγνώσει αυτό το πρόβλημα και άμεσα θα ανοίξουμε διάλογο με τα μέλη μας, ώστε έγκαιρα να καταθέσουμε τεκμηριωμένες απόψεις στην ελληνική πολιτεία για την αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ.

Agro.tec: Τα σχέδια βελτίωσης, όπως αυτά έχουν προκηρυχθεί και υλοποιούνται, θεωρείτε ότι θα βοηθήσουν ουσιαστικά τον πρωτογενή τομέα;
– Το πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης είναι η λόγχη των επενδυτικών προγραμμάτων για τον αγροτικό τομέα. Είναι το πρόγραμμα εκείνο που επιτρέπει στους μεν νέους να αποκτήσουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό και τις υποδομές για την άσκηση του γεωργικού επαγγέλματος, στους δε παλαιότερους να εκσυγχρονιστούν.

Επομένως, είναι ένα πρόγραμμα που σίγουρα βοηθάει τον πρωτογενή τομέα να εξελιχθεί· σίγουρα όμως θα μπορούσε να είναι καλύτερα στοχευμένο. Για παράδειγμα, σήμερα που συζητάμε, έχει ξεκινήσει η νέα ΚΑΠ, στην οποία υπάρχουν και τα λεγόμενα οικολογικά σχήματα που υλοποιεί ο παραγωγός για να λάβει χρήματα. Θα έπρεπε, λοιπόν, να δίνονται κίνητρα σε τέτοιου είδους επενδύσεις.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στα σχέδια βελτίωσης. Γενικά στη χώρα μας απουσιάζει η βούληση ώστε τα χρήματα από τα επενδυτικά προγράμματα να υπηρετούν τη σχεδιαζόμενη αγροτική πολιτική. Πολλές φορές εγκλωβιζόμαστε στην παγίδα των απορροφήσεων, χάνοντας τις ουσιαστικές παρεμβάσεις που επιβάλλεται να γίνουν.
Και οι μεγάλες αλλαγές είναι αναγκαίο να γίνουν πάνω σε αυτήν ακριβώς τη βάση.

Agro.tec: Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γεωτέχνες και ποιες οι προτεραιότητες που θέτετε εσείς ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο για το προσεχές διάστημα;
– Τα επαγγέλματα που υπάγονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο έχον να κάνουν κατά βάση με τα τρόφιμα, το περιβάλλον και τους ορυκτούς πόρους. Ειδικότερα στον αγροτικό τομέα βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι εξελίξεων, όπου αλλάζουν πάρα πολλά με την είσοδο των νέων τεχνολογιών.
Στοιχεία που βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της καθημερινότητας της κοινωνίας μας είναι τα τρόφιμα, η ποιοτική τους αναβάθμιση, η διαφοροποίησή τους, αλλά και η ασφάλεια. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να περιγράψουμε το νέο ρόλο που θα διαδραματίσουν ο γεωπόνος, ο κτηνίατρος και ο ιχθυολόγος.

Η προστασία του περιβάλλοντος κυριαρχεί τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα μας. Ο ρόλος του σύγχρονου δασολόγου είναι εκεί, στην αειφορική εκμετάλλευση του δασικού μας πλούτου, που μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στο ελληνικό ΑΕΠ.
Όσον αφορά τους γεωλόγους, η εμπλοκή τους στον τομέα των υδρογονανθράκων αλλά και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να είναι καταλυτική. Αλλά ας μην λησμονούμε και τη σημαντική εμπλοκή που επιβάλλεται να έχουν στην διαφύλαξη του σημαντικότερου ίσως πόρου μας, του νερού.

Τέλος άφησα στην αναφορά μου τον τομέα των φυσικών καταστροφών, στην αντιμετώπιση των οποίων επιβάλλεται να έχουν ρόλο και τα γεωτεχνικά επαγγέλματα.
Προτεραιότητα για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο είναι η εδραίωση των κλάδων μας σε όλα αυτά τα αντικείμενα, το άνοιγμα του διαλόγου για τις εξελίξεις που έρχονται και η οριοθέτηση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα υλοποιηθούν αυτές. Για να τα πετύχουμε όλα αυτά, είναι αναγκαίο να έχουμε τη στήριξη του συνόλου των ενεργών συναδέλφων, για αυτό και μιλάμε για ένα σύγχρονο, πολυσυμμετοχικό και εξωστρεφές επιμελητήριο.

Η συνέντευξη του κ. Γαρδικιώτη φιλοξενήθηκε στο τεύχος Μαΐου Ιουνίου του Agro.tec.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερα