Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚτηνοτροφίαΑιγοπροβατοτροφίαΚρίσιμες οι επόμενες μέρες για το ζήτημα της ευλογιάς των προβάτων. Απαγορεύσεις...

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες για το ζήτημα της ευλογιάς των προβάτων. Απαγορεύσεις και μέτρα

Αναβαθμίζονται τα μέτρα κατά της ευλογιάς των προβάτων

Σταματημό δεν έχουν οι κρίσεις που βιώνει ο πρωτογενής τομέας στη χώρα. Κι ενώ είχε εκτιμηθεί ότι η ευλογιά των προβάτων βρισκόταν υπό έλεγχο, οι νέες εστίες που εντοπίστηκαν οδήγησαν σε άμεση κινητοποίηση το υπουργείο και όλους τους φορείς, με αποτέλεσμα την απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε όλη την επικράτεια για το επόμενο δεκαήμερο.

Πρόκειται για μία σημαντική αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, μιας και εντοπίστηκαν κρούσματα ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία. Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και την εκρίζωση της ζωονόσου.

Παράλληλα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων.

Σημειώνεται ότι στις κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και στην Κορινθία όπου εντοπίσθηκαν τα νέα κρούσματα της ευλογιάς (από ένα κρούσμα σε κάθε περιοχή), έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ κλιμάκια κτηνιάτρων ήδη διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χιλιομέτρων και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χιλομέτρων.

Και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου. Ογδόντα μία εντοπίστηκαν σε περιοχές του Έβρου, από όπου ξεκίνησε η εμφάνιση της ζωονόσου, και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα.

Επισημαίνεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος και όχι ζωο-ανθρωπονόσος, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

Να σημειώσουμε ότι στη σύσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας λήφθηκαν τα παραπάνω μέτρα, συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με επικεφαλής τον υπουργό κ. Κώστα Τσιάρα, τη συμμετοχή του υφυπουργού κ. Χρήστου Κέλλα, και των κ. Γιώργου Στρατάκο, Γενικό Γραμματέα, τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες αρμόδιους για τον πρωτογενή τομέα, εκπροσώπους της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος και Φέτας, του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανικών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Σφαγείων και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερα