O Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ συμμετείχε στο 3o Forum για την “Πρόληψη αποβλήτων τροφίμων από τις επιχειρήσεις πώλησης και διανομής τροφίμων” που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 στο κέντρο Ανακύκλωσης Του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Βασική επιλογή του Oργανισμού είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η προστασία του, μιας και αυτό θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμη Kτηνοτροφία Αλιεία & Γεωργία.
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, μετά τις ομιλίες διακεκριμένων εισηγητών ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ ΑΕ κ. Απόστολος Αποστολάκος αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που ο Οργανισμός έχει υιοθετήσει αναφορικά με την επαναχρησιμοποίηση και την ένταξή τους στην κυκλική οικονομία, ανακυκλώσιμων υλικών αλλά και την διαχείριση των απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις ευθύνης του. Μεταξύ των άλλων ο διαχωρισμός των απορριμμάτων στην πηγή, έχει οδηγήσει στην μείωση σε ποσοστό 83% των απορριμμάτων που καταλήγουν σε χωματερή.
Αλλά το πιο σημαντικό έχει να κάνει με την εκπαίδευση και την ενημέρωση, που θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε αλλαγή νοοτροπίας και σε υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου συμπεριφορών από τους νέους ανθρώπους, με σεβασμό προς το περιβάλλον.
Ο ΟΚΑΑ υλοποιεί το πρόγραμμα Ηealthy Habits το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδεύει μεγάλο αριθμό μαθητών σε θέματα υγιεινής Διατροφής, μείωσης της σπατάλης τροφίμων, Ανακύκλωσης και υιοθετήσης φιλικών περιβαλλοντολογικών πρακτικών.
Εξίσου σημαντική είναι και η κινητοποίηση των επιχειρήσεων χονδρεμπορίου φρέσκων φρούτων και λαχανικών, αλλά και αλιευμάτων και κρεάτος, που δραστηριοποιούνται στις εγκαταστάσεις του, σχετικά με το διαχωρισμό στην πηγή των οργανικών και των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, αλλά και την περαιτέρω αξιοποίηση ζωικών υποπροϊόντων που δημιουργούνται από την επεξεργασία που γίνεται στις εγκαταστάσεις του.
Όπως επισημαίνει ο κος Α. Αποστολάκος οι στόχοι πρέπει να είναι κοινοί & η προσπάθεια συλλογική γιατί το περιβάλλον έχει άμεση επίπτωση στην ποιότητα της ζωής όλων μας.
Πρόληψη, εκπαίδευση και ενεργή δράση θα οδηγήσουν στην επίτευξη ενός βιώσιμου μοντέλου για τις επιχειρήσεις φρέσκων και νωπών τροφίμων.