Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το 1ο Πανελλήνιο Αγροδασικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Καρπενησίου και υποστηρίζεται από την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας. Στόχος του είναι να προσφέρει τη δυνατότητα σε αγρότες, επαγγελματίες του αγροτικού τομέα, συμβούλους, ερευνητές, αυτοδιοικητικούς και συνεργατικά σχήματα να προσεγγίσουν τις προκλήσεις του αγροτικού τομέα, μέσα από τις διαχειριστικές πρακτικές της Αγροδασοπονίας, στην κατεύθυνση της βιώσιμης και αειφορικής κυκλικής οικονομίας τοπικής κλίμακας.
Αποσκοπεί στην προώθηση της χρήσης δέντρων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, καθώς και κάθε είδους δασοπονικά συστήματα, σε όλες τις διάφορες περιβαλλοντικές περιοχές της Ελλάδας
Η αγροδασοπονία παγκόσμια αναγνωρίζεται ως ένα πολύ σημαντικό μέσο επίτευξης των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Για τον λόγο αυτό καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες διατήρησης και ενδυνάμωσης των παραδοσιακών αγροδασικών συστημάτων και εγκατάστασης νέων, όπου οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνθήκες είναι κατάλληλες.
Η Ελλάδα έχει την τύχη το 23% της έκτασής της να καλύπτεται από παραδοσιακά αγροδασικά τοπία, ιδιαίτερα σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές, όπου η εντατικοποίηση των χρήσεων γης υπήρξε σχετικά περιορισμένη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια στιγμή που η ανάγκη εφαρμογής βιώσιμων πρακτικών, προσαρμοσμένων στις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες είναι ευρέως αποδεκτή.
Το Ελληνικό Αγροδασικό Δίκτυο, υποστηρίζοντας αφενός τις αρχές που διέπουν την αειφορική και πολλαπλή χρήση της γης, αφετέρου την ανάγκη διατήρησης και ενδυνάμωσης του αγροτικού πληθυσμού, εργάζεται ώστε η αγροδασοπονία να χαρακτηρισθεί ως κλιματικά “έξυπνη” αγροτική πολιτική και να συμπεριληφθεί στα Στρατηγικά Σχέδια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στα έργα του Ταμείου Συνοχής και του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Προσέγγισης Οικοσυστήματος.
Εξάλλου, η αγροδασοπονία είναι σύμφωνη τις στρατηγικές της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή, τη βιοποικιλότητα, τη στρατηγική “Από το αγρόκτημα στο πιάτο”, την Ευρωπαϊκή και την εθνική στρατηγική για τα δάση και τη δέσμευση της ΕΕ για μηδενική υποβάθμιση της γης έως το 2030.
Το συνέδριο που ξεκινά σήμερα, 17 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 19 Οκτωβρίου έχει τις ακόλουθες ενότητες:
1) Αγροδασικά Συστήματα & πρακτικές εφαρμογές (αγρότες και πράξη)
2) Αγροδασικά συστήματα και κλιματική κρίση
3) Αγροδασικό τοπίο και βιοποικιλότητα
4) Αγροδασικά συστήματα και περιβαλλοντικές προκλήσεις
5) Σύγχρονες κοινωνικο-οικονομικές προκλήσεις
6) Εκπαίδευση και αγροδασοπονία
7) Αγροδασοπονία: Εθνική και Ευρωπαϊκή πολιτική
Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ
Χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου είναι τα περιοδικά Agro.Tec και Ecotec.