“Είμαι του ήλιου η θυγατέρα
Η πιο απ’ όλες χαϊδευτή
Χρόνια η αγάπη του πατέρα
Σ΄ αυτό τον κόσμο με κρατεί
Όσο να πέσω νεκρωμένη
Αυτόν το μάτι μου ζητεί.
Είμ’ η ελιά η τιμημένη”…, έγραφε ο Κωστής Παλαμάς και πόσο δίκιο είχε, τιμώντας μέσω της ποίησής του αυτό το ιερό δέντρο σύμβολο της θεάς Αθηνάς, που προσφέρει απλόχερα τους καρπούς του στον άνθρωπο και που σήμερα γιορτάζεται και τιμάται.
Στόχος της απόφασης καθιέρωσης της 26ης Νοεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας της Ελιάς από την UNESCO ήταν η ενθάρρυνση της προστασίας της ελιάς και η ανάδειξη της πολιτιστικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής της σημασία για την ανθρωπότητα.
το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές, έχοντας αποδεδειγμένη θρεπτική αξία για την υγεία του ανθρώπου προσφέρουν μεγάλη ποικιλία αρωμάτων και γεύσεων, ανοίγοντας τους ορίζοντες για απεριόριστες γαστρονομικές δυνατότητες, οι οποίες αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο από τους πιο φημισμένους σεφ ανά τον κόσμο.
Ευρέως αναγνωρισμένες είναι επίσης και οι θεραπευτικές ιδιότητες των παραγώγων της στην πρόληψη αρκετών ασθενειών.