Κυριακή, 16 Νοεμβρίου, 2025
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ ελληνική χοιροτροφία σε κρίση. Συνέντευξη με τον Ιωάννη Μπούρα

Η ελληνική χοιροτροφία σε κρίση. Συνέντευξη με τον Ιωάννη Μπούρα

Η χοιροτροφία αποτελεί σημαντικό κλάδο του πρωτογενούς τομέα, αλλά τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι χοιροτρόφοι είναι πολλά και απαιτούν άμεσες λύσεις. Οι παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενου χοιρινού κρέατος και η η αύξηση του κόστους παραγωγής –λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια και στις τιμές ζωοτροφών– επηρεάζουν τον κλάδο, που προσπαθεί ακόμα να ανακάμψει από την περίοδο της πανδημίας.

Το Agro.tec μίλησε με τον πρόεδρο της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Ιωάννη Μπούρα, ο οποίος παραχώρησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη και μίλησε για τα προβλήματα και τις προτεραιότητες του κλάδου.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Λαδοπούλου

AGRO.TEC Πώς αντιμετωπίζει η ελληνική χοιροτροφία τις αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών και της ενέργειας;

Ιωάννης Μπούρας: Τα τελευταία δύο χρόνια διανύουμε τη χειρότερη περίοδο όλων των εποχών –όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά– στον κλάδο της χοιροτροφίας, με αποτέλεσμα πολλές από τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης.

Ιωάννης Μπούρας: Η κατανάλωση χοιρινού κρέατος στον κλάδο της εστίασης φτάνει το 55%, και για αυτό επλήγη σημαντικά από τα μέτρα κατά της πανδημίας

Με την κρίση του κορονοϊού μειώθηκε αισθητά η κατανάλωση χοιρινού. Σύμφωνα με μελέτες που κάναμε ως ομοσπονδία, το 55% της κατανάλωσης χοιρινού κρέατος γίνεται στην εστίαση. Όταν λοιπόν η εστίαση έπρεπε να παραμείνει κλειστή για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της πανδημίας, αυτό είχε μεγάλο αντίκτυπο στη χοιροτροφία.

Μετά τη δύσκολη περίοδο του κορονοϊού, ακλούθησε η οικονομική κρίση που οφείλεται στις αυξήσεις του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών. Αυτό οδήγησε σε πιέσεις των τιμών του χοιρινού προς τα κάτω. Ως συνέπεια, από το 2020 και μετά βιώνουμε μια «καταιγίδα» στη χοιροτροφία, καθώς όλες αυτές οι αυξήσεις έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα για εμάς. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή επιχειρήσεις που προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν, έχουν αναγκαστεί να μειώσουν την παραγωγή τους· υπάρχουν όμως και άλλες επιχειρήσεις –όχι μόνο μικρές, αλλά και μεσαίου μεγέθους– που αναγκάστηκαν να κλείσουν.

Αυτό όμως που δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα στην αγορά, και το οποίο θα φανεί σύντομα, είναι η μείωση της παραγωγής στον κλάδο, η οποία ξεκίνησε πέρσι το φθινόπωρο και εντάθηκε μετά τα Χριστούγεννα. Να σημειώσω ότι ο κύκλος της παραγωγής στη χοιροτροφία είναι γύρω στους 9-10 μήνες.

Τους τελευταίους δύο μήνες φαίνεται να υπάρχει μια ανάκαμψη, αλλά και αυτό είναι σχετικό, υπό την έννοια ότι οι επιχειρήσεις είναι ήδη επιβαρυμένες από τη μεγάλη διάρκεια της κρίσης. Ας μην ξεχνάμε ότι όλη αυτή τη διετία, άλλοι χοιροπαραγωγοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν όσα κεφάλαια τους είχαν απομείνει για να επιβιώσουν, άλλοι στηριχθήκαν σε δανεισμούς, κι άλλοι στην πίστωση της αγοράς. Ωστόσο, η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα· είναι δυναμική και εξελίσσεται.

AGRO.TEC Οι επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) για τις ζωοτροφές πιστεύετε ότι θα μπορέσουν να σας στηρίξουν;

Ιωάννης Μπούρας: Εμείς αυτό το διάστημα λάβαμε μια σημαντική ενίσχυση, που χωρίς αυτήν θα είχαμε δραματικές εξελίξεις στον κλάδο. Πρόκειται για την αποζημίωση λόγω Covid-19 που έδωσε μια ανάσα στην ελληνική χοιροτροφία. Μετά τις επίσημες εξαγγελίες για ενισχύσεις ύψους 90 εκατ. ευρώ για αγορά ζωοτροφών, περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το τελικό ποσό που θα λάβει ο κλάδος μας.

AGRO.TEC Ποια άλλα προβλήματα καλείστε να αντιμετωπίσετε;

Ιωάννης Μπούρας: Το τεράστιο πρόβλημα του κλάδου μας είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις χοιρινών. Δυστυχώς, υπάρχουν επαγγελματίες έμποροι που εισάγουν χοιρινά κρέατα και τα πουλάνε ως ελληνικά. Αυτό είναι η μεγαλύτερη μάστιγα του κλάδου μας. Να σημειώσω βέβαια ότι οι παράνομες ελληνοποιήσεις δεν είναι κάτι που συναντώνται μόνο στη χοιροτροφία, αλλά και σε άλλους κλάδους.

AGRO.TEC Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου;

Ιωάννης Μπούρας: Αυτό το διάστημα έχει συγκροτηθεί μια επιτροπή του Υπουργείου στην οποία συμμετέχουμε ως ομοσπονδία και προσπαθούμε να βρούμε μια λύση.

Τα ελληνικά προϊόντα χοιροτροφίας παράγονται με συγκεκριμένους ευρωπαϊκούς κανόνες, και για αυτό η πάταξη των ελληνοποιήσεων και ο έλεγχος της αγοράς θα δώσουν μεγάλη βοήθεια στον κλάδο. Σύμφωνα με έρευνες που έχουμε διεξαγάγει, ο Έλληνας καταναλωτής προτιμά το ελληνικό προϊόν, το οποίο είναι υψηλής ποιότητας.

AGRO.TEC Ποιες είναι κυρίως οι ανταγωνίστριες χώρες στην παραγωγή χοιρινού;

Ιωάννης Μπούρας: Η Βόρεια Ευρώπη είναι μεγάλη παραγωγός, με την οποία όμως έχουμε ίσους όρους και κανόνες όσον αφορά τα στάνταρ παραγωγής, σφαγής, τεμαχισμού και διακίνησης χοιρινού κρέατος. Δεν φοβόμαστε τον ανταγωνισμό σε επίπεδο παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές με βαλκανικές χώρες.

Η Νέα Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας συμμετέχει στη διαμόρφωση του προτύπου πιστοποίησης AGRO8 με το οποίο θα τονωθεί η παραγωγή

Σε αυτό το σημείο αναφέρω ότι εδώ και ένα χρόνο έχουμε προχωρήσει μαζί με το Υπουργείο στη διαμόρφωση ενός προτύπου πιστοποίησης, του AGRO8, για το οποίο περιμένουμε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πιστοποίηση του ελληνικού χοιρινού. Με μία τέτοια κίνηση εκτιμούμε ότι θα τονώσουμε την παραγωγή μας, καθώς θα αποκτήσει επωνυμία το ελληνικό χοιρινό.

AGRO.TEC Σε τι στάδιο βρίσκεται η εκμηχάνιση της χοιροτροφίας στη χώρα μας;

Ιωάννης Μπούρας: Παρότι ως επαγγελματίες είμαστε αποκομμένοι από πολλά προγράμματα, η χοιροτροφία έχει εκσυγχρονιστεί σε μεγάλο βαθμό με πρωτοβουλία των ίδιων των επιχειρηματιών. Έχουμε φτάσει σε επίπεδα εκτροφών που μπορούν να συγκριθούν με αυτά που απαντώνται σε μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Ελπίζουμε να μπει σύντομα και ο κλάδος μας στο «κάδρο» των επενδυτικών προγραμμάτων, μέσα από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πλέον πρόσβαση σε επενδυτικά προγράμματα και σε επιδοτήσεις για θέματα ευζωίας, οπότε δημιουργείται μια θετική προοπτική για τον κλάδο.

Να τονίσω ότι στη δική μας περίπτωση υπάρχει διαφοροποίηση όσον αφορά τις «οριζόντιες επιδοτήσεις» που εφαρμόζονται στον αγροτικό κλάδο: Θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες ευζωίας, να γίνεται ορθή διαχείριση των αποβλήτων των χοιροτροφικών μονάδων και να υπάρχουν κάποιες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, με σκοπό την εξέλιξη των επιχειρήσεών μας και τον εκσυγχρονισμό τους.

Να επισημάνουμε επίσης ότι η χοιροτροφία δεν γίνεται εκτός των στάβλων, όπως συμβαίνει σε άλλα είδη. Για το λόγο αυτό η χοιροτροφία, όπως και η πτηνοτροφία, απαιτεί υψηλές επενδύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερα